Klinik Anlamda Mezotelyoma konusunda yazılan bu yazı akciğer kanser cerrahisi alanında uzman Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından kaleme alınmış ve bilgi amaçlı paylaşılmıştır.
Şikayetler:
Klinik ilk değerlendirmede en sık rastlanan yakınmalar “nefes darlığı” ve “göğüs ağrısı” dır. Nefes darlığı plevral sıvı veya kalınlaşmış plevra’nın yaptığı daraltma etkisi nedeniyledir. Ağrı sıklıkla göğüs yan duvarı üzerinde, yayılan tarzda ve künt bir nitelikdedir. Ağrı bazen batıcı karakter de gösterebilir. Bu yakınmalardan sonra, daha az oranda da olsa sistemik semptomlar (ateş, terleme, halsizlik, kilo kaybı) vardır. Diğer sistemlere ait bulgular, başvuruda oldukça nadirdir, bunlar da esas olarak tümörün lokal yayım özelliği ile ilgilidir; örneğin “yutma güçlüğü”, “karında şişlik / sıkıntı hissi”. Hastalarda semptom başlangıcından ilk başvuruya kadar geçen süre birkaç haftadan 8 aya kadar değişmekle birlikte, genellikle 3 ay civarındadır.
Fizik muayene bulguları:
– Hareketsiz ya da hareketleri kısıtlanmış bir göğüs duvarı” ve o tarafta “plevral sıvı / plevral kalınlaşma muayene bulguları” hemen her olguda saptanan temel fizik muayene özelliğidir.
– Tümörün yerleşimi olguların yüzde 95-97’ sinde tek taraflı, çoğu olguda (yüzde 65) ise sağ taraftır.
– Olguların yaklaşık yüzde 40-50’ sinde tutulan göğüs tarafında kaburgaların birbirine yaklaşması ve omuzun çökmesi ile “tek taraflı çökük göğüs duvarı” saptanır.
– Ancak nadir de olsa tutulan göğüste genişleme mümkündür.
– Göğüs duvarı içinde tümörün kendine özgü davranış biçimi/yayımı nedeniyle, ender de olsa cilt altında bezeler, kitleler, boyun ve yüzde şişme, yutma güçlüğü, kalp çarpıntısı bulguları tanımlanmıştır.
– Bazı kişilerde biyopsi veya su alınan yerlerde tümörün lokal olarak dışarı büyümesi sonucu eski işlem yerlerinde sert kitleler ele gelebilir. Bu endişe edecek bir durum değildir; hastanın yaşam süresini etkilemez, sadece estetik bozukluk yapar. Bu ek bulgular hastalığın ilerlemesine koşut olarak daha sık görülür
Klinik Anlamda Mezotelyoma hakkındaki bu yazı akciğer kanseri cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.