Mezotelyoma Nedir? konusunda yazılan bu yazı akciğer kanser cerrahisi alanında uzman Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından kaleme alınmış ve bilgi amaçlı paylaşılmıştır.
Mezotelyoma, akciğerleri ve akciğerlerin etrafındaki yapıları döşeyen zar olan plevradan köken alan tümörlere verilen addır.
Plevranın üst yüzeyini döşeyen ve mezotelyum adı verilen ince katman mezotel hücrelerinden oluşan bu hücrelerin kötü huylu tümörü mezotelyomayı oluştururlar. Mezotelyomaya kaynaklık eden mezotel hücreleri aynı zamanda karın zarı olan periton, kalbin etrafındaki zar olan perikart ve erkeklerde testis içinde yer alan bir zar olan tunica vaginalis’de de bulunduğundan, çok nadir de olsa mezotelyoma tümörü bu yapılardan köken almış ve oralara yerleşmiş olarak karşımıza çıkabilir.
Ancak tüm mezotelyoma olgularının yaklaşık yüzde 75’i plevra kökenli ve yerleşimlidir; yani göğüs kafesi içinde oluşur. Periton (karın zarı) ve perikard (kalp zarı)’ndan köken alan mezotelyoma olgularının yüzde 25’ini oluşturur. Bizim ülkemizde esas sorun plevra kökenli mezotelyomalardır. Türkiye’de tüm mezotelyomaların yüzde yüzde 90-95’inden “plevra mezotelyoması” sorumludur.
Plevra tümörlerini aşağıdaki şekilde sınıflandırıyoruz:
I. Plevra’nın primer (plevradan kaynak alan) tümörleri
1. Malign mezotelyoma
2. Benign primer tümörler
i. Plevranın benign fibröz tümörü (benign lokal plevral fibroma)
ii. Plevranın lipoması
II.Plevranın sekonder (plevraya dışarıdan gelen) metastatik tümörleri
Mezotelyoma Nedir? hakkındaki bu yazı akciğer kanseri cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.