Göğüs Boşluğunda Sıvı Birikiminde (PLEVRAL EFÜZYONDA) Ne Gibi Şikayetler Olur? konusunda yazılan bu yazı akciğer kanser cerrahisi alanında uzman Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından kaleme alınmış ve bilgi amaçlı paylaşılmıştır.
Az miktardaki sıvılar herhangi bir şikayete yol açmayabilir.
Plevral boşlukta sıvı birikimi: Solunum mekaniklerinin bozulmasına yol açarak diyafragma ve plevral fonksiyonlarını aksatmak süretiyle restriktif (daraltıcı) tipte solunum zorluğuna yol açar.
Özellikle plevral efüzyon (göğüs boşluğunda sıvı birlimi) olan tarafına yatamaz sıvı olmayan tarafa yatarlar. Ancak altta yatan hastalığın da önemli bir solunum kısıtlamasına yol açabileceği unutulmamalıdır (kalp yetmezliği, ana soluk borusu ve bunun dalları içinde bulunan tümör (endobronşial kitle) diyafragma paralizisi gibi.
Plevral efüzyonlarn yüzde 15’i belirti vermez.
1000 ml (1 L)’yi geçen göğüs boşluğu sıvı birikimi plevral efüzyonlar ciddi solunum sıkıntısına yol açabilir.
Semptomlardan en sık görülenler plöritik ağrı, kuru öksürük ve solunum sıkıntısıdır
Vücutta yaygın ödem özellikle her iki bacakta şişlik, boyun toplar damarlarında şişlik ve lenf bezlerinde büyüme saptanabilir.
PLEVRAL EFÜZYONDA (GÖĞÜS BOŞLUĞUNDA SIVI BİRİKİMİNDE) FİZİK MUAYENE BULGULARI NELERDİR?
Palpasyon ve perküsyon en yararlı bilgiyi verir. Sıvının miktarı palpasyon sonucu anlaşılabilir. Perküsyonda matite sıvının fazla olduğu bölgelerde daha fazladır. Oskültasyonda ise sıvının bulunduğu tarafta azalmış akciğer sesleri en tipik bulgudur. Az miktarda sıvı bulunan durumlarda plevral sürtünme sesi ( frotman) duyulabilir.
Göğüs Boşluğunda Sıvı Birikiminde (PLEVRAL EFÜZYONDA) Ne Gibi Şikayetler Olur? hakkındaki bu yazı akciğer kanseri cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.