Mezotelyoma Teşhisi Nasıl Konur? konusunda yazılan bu yazı akciğer kanser cerrahisi alanında uzman Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından kaleme alınmış ve bilgi amaçlı paylaşılmıştır.
Her tümöral işlevde olduğu gibi mezotelyomada da tanı tümörden alınan örneklerin patolojik incelemesine dayanır.
Doku – parça temininde kullanılan yöntemler: Mezotelyoma patolojik tanısı için hücre veya doku örneği alımında kullanılan dört yöntem vardır: Plevral sıvı sitolojik (mikroskopik) incelemesi, kapalı plevra iğne biopsisi (KPİB), torakoskopi, torakotomi.
Plevra sıvı örneğinde sitolojik inceleme ile tanı şansı son derece düşüktür, yaygın kanaat bu yöntem duyarlılığının yüzde 10’ un altında olduğudur.
Video -torakoskopi :
Torakoskopi, plevra patolojilerinde yüzde 100 yakın teşhis konulur.
Özellikle ülkemizde bölgesel olarak risk grubuna direk torakoskopi yapılmalıdır.
Torakoskopinin en önemli avantajı da plevral yüzeylerin – patolojik değişikliklerin görülebilmesine imkan vermesidir.
Doğal olarak torakoskopi aracılığıyla lezyonları görerek, yeterli büyüklükte ve çok sayıda doku örneği alınabilir .
Torakoskopinin diğer avantajları plevral aralıkta tümörün yayımını değerlendirmeye imkan vermesi, yani hastalığın şiddetinin evrelenmesindeki etkinliği ve işlem sırasında bazı özel tedavi girişimlerine de imkan vermesidir.
Torakotomi:
Diğer yöntemlerle tanı konulmadığı takdirde kullanılan bu yöntem, esasen göğüs duvarının açılarak içeri müdahale edilmesidir.
Evre:
Mezotelyomada tanı sonrası yapılacak işlem hastalığın yaygınlığını belirlemek olmaktadır. Yani hastalık göğüs kafesi içinde ve akciğerde ne kadar yayılmış, nereleri tutmuş, göğüs dışına çıkmış mı bunları belirlemek önemlidir. Çünkü tedavinin belirlenmesinde en önemli özellik tümörün bu yayım durumudur. Radyoloji ve teşhiste artan yeni uygulamalar ve elde edilen bilgilerden sonra tümörün yerleşim ve yayımı kolaylıkla belirlenebilir.
Mezotelyoma Teşhisi Nasıl Konur? hakkındaki bu yazı akciğer kanseri cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.